360 Tv Dr.Aytuğ (GUATR VE TİROİT KANSERİ)



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Beyaz TV Deniz AKKAYA (MEME KANSERİ)



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Tv8'de Sağlık Guatr Nedir ? Tedavi Yöntemleri



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

ZİYARETÇİ SAYISI

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün35
mod_vvisit_counterBu Hafta476
mod_vvisit_counterBu Ay2278
mod_vvisit_counterToplam1259046

FAYDALI BİLGİLER

Dil Seçin

meme kanseri       Safra Kesesi                                            

Meme Kanseri

Meme Kanserinin Erken Tanısı ve Sonrasında Yapılması Gereken İlkler Şunlardır:

  • Meme Kanserinin Tedavisinde Başarının En Önemli Noktalarından Birisi  Erken Tanıdır

  • Meme kanseri ve diğer meme hastalıkları için başvurmanız gereken hekim genel cerrahi uzmanıdır.
  • Özellikle ailede meme kanseri varsa bu aileden olan kişilerin daha duyarlı olması gerekir. Hiçbir şikayetleri olmasa dahi bir genel cerrahi uzmanına meme muayenesi olmalıdırlar.

  • Her Kadın kendi meme muayenesini anlayabildiği   kadarıyla yapabilir. Bu çok önemlidir. Herhangi bir şüphesi olduğunda, örneğin memesinde bir kitle fark ettiğinde hemen genel cerrahi uzmanına başvurması gerekir.
  • Ailede meme kanseri öyküsü olanlar, genç yaştan itibaren ailesinde meme kanseri öyküsü olmayan kadınlara göre daha erken yaşlarda genel cerrahi uzmanına muayene olmalıdır. Doktor önerileriyle takipte olmalıdırlar.

  • Daha önce herhangi bir memesinden biyopsi yapılmış ve “iyi huylu hastalık “ olarak sonucu çıkmış kadınlar da genel cerrahi uzmanının önerisiyle belli aralıklarla  kontrol muayenelerine devam etmelidir
  • Erken Tanı ile erken dönemdeki meme kanserinin tedavisi başlar hastalık kontrol altına alınır. Hastalıksız yaşam süresi neredeyse kadının normalde yaşayacağı süre kadar olabilir yaşam kalitesi hemen hemen bozulmaz. Estetik cerrahi girişimler erken dönemde daha kolay başarılabilir.

    Meme kanseri tedavisinin başarılı olmasında en önemli noktalardan birisi de hastalığı kabullenme ve tedavisini tamamlayacağına karar vermektir. Hastanın kendisi bu kararı vermelidir ailesi de onu tüm gücüyle desteklemelidir. Bu şekilde pozitif düşünce ve hareketle tedavide elde edilebilecek en iyi sonuç alınır.

Meme Kanseri İçin Risk Faktörleri

  • Meme kanseri için risk faktörleri başlıca, hormonal ve hormonal olmayan faktörler olarak ifade edilmektedir.
  • Hormonalrisk faktörleri faktörleri deyince östrojene aşırı maruz kalmak anlaşılmaktadır. Bunun meme kanseri gelişmesi için artmış risk ile birlikte olduğu bilinmektedir. Menstrüel siklusun sayısını arttıran faktörler olan erken menarj yani erken yaşta, oniki yaşından önce başlayan regl kanaması, nulliparite yani hiç doğum yapmamış olma ve geç menapoz yani ellibeş yaşından sonra menapoz, meme kanseri için artmış risk ile birliktedir. İlk canlı doğumu ileri yaşta yani otuz yaşından sonra yapmak da meme kanserinin artmış riski ile birliktedir. Ayrıca obezite ve artmış meme kanseri riski arasında bir ilişki vardır.
  • Doğum kontrol haplarının östrojen ve progesteron içerenleri de meme kanseri riskini arttırabilir.
  • Bunlara karşın; egzersiz yapmak ve daha uzun emzirme periyodu, toplam menstrüel siklus sayısını azaltığı için meme kanserine karşı koruyucudur.
  • Hormonal olmayan risk faktörleri denince ise ilk akla gelen faktör, radyasyona maruz kalmaktır. Bunun dışında alkol kullanımı ve yüksek yağ içerikli gıdaların uzun süre tüketimi de meme kanseri için risk faktörleridir.
  • Meme kanserinin gelişmesi için en önemli risk faktörlerinden birisi yaştır.  Bir kadının meme kanseri riski altmışlı yaşlara kadar hızla artar.Yetmişli yaşlarda en yüksek düzeyine ulaşır. Meme kanserinin yaşla ilgili bu bağlantısı ülkelere göre bazı farklılıklar gösterebilir.
  • Meme kanserinin belirgin aile hikayesinin olması meme kanseri gelişmesinin yüksek riskini işaret edebilir. Ailesinde meme kanserli bir birinci derece akrabası yani anne, kız veya kız kardeşi olan bir kadında meme kanseri gelişme riski iki kat artmıştır.
  • Fibrokistik meme durumu varsa buna memedeki bazı değişiklikler de eşlik ediyorsa meme kanseri sıklığı artmaktadır.
  • Bir memesinde kanser saptanmış bir kadın, diğer memesinde de kanser gelişmesi bakımından artmış risk durumundadır.
  • Uterus’un corpus kısmı kanseri olan kadınlar, genel popülasyondan daha yüksek oranda meme kanseri riskine sahiptir.
  • Meme kanseri ayrıca yüksek sosyoekonomik durumlu kadınlarda ve beyaz ırk kadınlarında daha sık görülmektedir.
  • Meme kanseri için varolan bu risk faktörlerinin farkında olmak ve mümkün olduğunca riski azaltıcı çabayı sarf etmek akıllıca bir yaşam tarzı olacaktır.

   Sağlıcakla kalın.

                                                                                                        Prof. Dr. Göktürk MARALCAN

 

Joomla! Template design and develop by JoomVision.com - http://www.joomvision.com